Aspartam – dlaczego on jest dobry?

Aspartam
>

Aspartam jest jednym z najbardziej popularnych słodzików, dostępnych w sklepach. Jego wszechobecność jest tak duża, że prawie na pewno, ktoś z twojego otoczenia spożywał produkt zawierający aspartam w mniej niż 24 godziny.

Według badań udostępnionych w 2010 roku przez Centers for Disease Control and Prevention, aż 20% Amerykanów spożywało aspartam każdego dnia, a mimo to, narosło wokół niego wiele mitów oraz kłamstw. Czy aspartam jest na prawdę taki niezdrowy, jak próbują nam wmówić?

Czym jest Aspartam?

Aspartam jest substancją o kodzie E951, która jest chętnie dodawana do produktów spożywczym, dzięki swoim właściwością słodzącym oraz minimalnej kaloryce, uznawaną powszechnie za wynoszącą 0 kcal. Słodzik ten idealnie odnajduję się w obecnym świecie, w którym panuję boom na bycie fit oraz zdrowy tryb życia. Pozwala obniżyć kalorykę naszego pożywienia, bez rezygnowania ze słodkiego smaku.

Czy aspartam ma certyfikaty?

Wiele organizacji zajmujących się badaniem żywności, zatwierdza aspartam i nie stwierdza u niego zagrożenia dla życia człowieka. Wśród nich możemy znaleźć m.in.:

  • U.S. Food and Drug Administration (FDA)
  • United Nations Food and Agriculture Organization
  • World Health Organization
  • American Heart Association
  • American Dietetic Association

Dlaczego Aspartam jest demonizowany?

W 2013 roku pojawił się raport od European Food Safety Authority (EFSA), który zawierał w sobie 600 badań na temat Aspartamu. Wynik był jednoznaczny, nie ma przeciwwskazań do stosowania tego słodzika w przemyśle spożywczym.

W tym samym czasie Aspartam otrzymał duży cios wizerunkowy, ponieważ inne słodziki – cyklaminian sodu oraz Sacharyną, zostały zablokowane przez FDA, które sugerowały, że tę substancję mają skłonności m.in. rakotwórcze.

W rzeczywistości FDA zatwierdza aspartam, nawet pomimo tego, że nieliczne pracę wykazały, że może on nie być najzdrowszym wyborem. Organizacja uznała, że te dowody nie wskazują jednoznacznie na szkodliwość omawianego słodzika.

Gdzie najczęściej występuję Aspartam?

Słodzik w postaci aspartamu możemy znaleźć praktycznie wszędzie, ale najczęściej spotykany jest w produktach „zero”, w których producentowi zależy na zachowaniu słodkiego smaku i maksymalnym obniżeniu kaloryczności.

  • Gumy
  • Jogurty
  • Napoje zero
  • Lody bez cukru
  • Słodycze bez cukru

Zalecane dawkowanie Aspartamu

Według informacji od American Cancer Society (via Healtline), Aspartam jest 200 razy bardziej słodki niż cukier, więc mała dawka wystarczy, aby osiągnąć oczekiwaną słodkość produktu. Zalecana dzienna dawka tego słodzika wynosi:

FDA zaleca 50 mg na kilogram masy ciała

EFSA zaleca 40 mg na kilogram masy ciała

Aspartam – podsumowanie

Aspartam to bardzo fajny zamiennik cukru w naszej diecie, co pozwala obniżyć kaloryczność naszej diety i wciąż cieszyć się słodkim smakiem. Warto jednak zachować umiar w jego spożywaniu, a nie powinniśmy obawiać się negatywnych konsekwencji.

Artykuł napisany w oparciu o stronę Healthline.com.

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o