Jesienno-zimowy spadek odporności – jak sobie z nim radzić

Opublikowano Umieszczono w kategoriach: Odżywianie

Jesienią i zimą zdecydowanie częściej zdarza się nam chorować. Brzydka pogoda, chłód i szybko zapadający zmrok wcale nie pomagają w trosce o odporność.

Odporność z medycznego punktu widzenia

Odporność odpowiada za ogólny stan organizmu. Każdy układ immunologiczny jest inny, a o jego kondycji decyduje przede wszystkim genetyka oraz przebyte dotychczas choroby i infekcje. Istotny wpływ na sprawność tego układu mają także przyjęte szczepienia. To właśnie ekspozycja na patogen powoduje, że w organizmie wytwarzają się przeciwciała, które chronią przed rozwinięciem się choroby. Przy ponownym wystawieniu na ten sam patogen nasz organizm będzie w stanie zdecydowanie szybciej poradzić sobie z chorobą – to tzw. „pamięć immunologiczna”.

Osłabiony organizm to doskonała pożywka dla bakterii, wirusów i grzybów

Na osłabienie organizmu wpływa przede wszystkim źle zbilansowana dieta. To m.in. wszystkie witaminy, minerały i inne substancje odżywcze odpowiadają za dobrą kondycję naszego układu immunologicznego. Regularna aktywność fizyczna dostosowana do możliwości, a także odpowiednia ilość snu są kluczowe w dbaniu o odporność. Uzależnienia od używek tj. alkohol, nikotyna czy nawet niepozorna kawa wymagają dostarczenia wraz z dietą lub suplementacją większych ilości witamin. Aby zapobiegać osłabieniu i podatności na choroby należy także unikać silnego i długotrwałego stresu.

Jak wzmocnić odporność

Choć od lat istnieje wiele domowych sposobów, które mają pomóc w budowaniu odporności, przede wszystkim należy pamiętać o wymienionych wcześniej czynnikach, które są kluczowe dla zachowania dobrego zdrowia. Jeśli nasza dieta jest bogata w witaminy i składniki odżywcze, jeśli uprawiamy regularną aktywność fizyczną, unikamy, bądź chociaż ograniczamy używki – możemy być pewni, że droga do lepszego samopoczucia jest coraz bliższa. Zawsze warto jednak sięgnąć po odpowiednią suplementację, by wspomóc organizm.

Witamina D3 – najważniejsza witamina jesienią

W okresie jesienno-zimowym warto uzupełnić swoją dietę w dodatkową dawkę witamin, między innymi witaminę D3 (którą jest bardzo ciężko dostarczyć z dietą). Zapotrzebowanie na witaminę D3 pokrywane jest głównie przez codzienną ekspozycję na słońce naszego ciała przez minimum 15 minut. Nie trudno sobie wyobrazić, że jesienią czy zimą, kiedy dni są coraz krótsze, a miesiące podczas tych pór roku są zazwyczaj deszczowe – tego słońca będzie niewiele. Witamina D3 dostępna jest zarówno formie suplementów diety, jak leków.

Witamina C

Witamina C jest antyoksydantem, który istotnie przyczynia się do funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Odpowiednia ilość kwasu askorbinowego w diecie wpływa pozytywnie na aktywność leukocytów. To właśnie one mają za zadanie zwalczać reakcje zapalne w organizmie. Witamina C neutralizuje także wolne rodniki, co przekłada się na ochronę tkanek przed skutkami reakcji zapalnych. Pomimo tego, że witaminę tą jest dość łatwo dostarczyć do organizmu wraz z dietą, to warto w okresie jesienno-zimowym, kiedy tych owoców i warzyw spożywamy znacząco mniej, rozważyć jej suplementację.

Artykuł gościnny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *