To, że trzeba jeść warzywa, a także owoce, żeby być zdrowym, wie chyba każdy. Ale jak je wybierać, skoro w przemyśle spożywczym stosowane są substancje chemiczne, które mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie? Z tego artykułu dowiesz się, na jakie witaminy oraz mikroelementy należy zwracać szczególną uwagę w zależności od tego, ile mamy lat.
Czego potrzebuje Twój organizm?
Wraz z wiekiem zmieniają się nasze zapotrzebowania na składniki odżywcze. Dzieci potrzebują witamin i mikroelementów szczególnie do wzrostu, gdyż jeżeli zabraknie im np. wapna, może to mieć poważne skutki zdrowotne w całym ich późniejszym, dorosłym życiu poprzez nieprawidłowości w budowie kości. Kiedy jesteśmy dorośli, często bywa tak, że stresujemy się w pracy. Wtedy na ratunek przychodzi nam magnez i jego właściwości działające pozytywnie na układ nerwowy. Kobiety w trakcie ciąży szczególnie potrzebują kwasu foliowego, by płód rozwijał się w prawidłowy sposób, a one same były zdrowe w tym niezwykłym czasie. Suplementy dla seniora wspomagają np. pracę mózgu, skórę, działają również na wzrok.
Badaj się i zwracaj uwagę na to, co jesz
O zdrowie należy dbać w każdym wieku. Warto wykonywać rutynowe badania co kilka miesięcy, by upewnić się, że na pewno wszystko jest w porządku. Oczywiście niezwykle ważnym elementem zdrowego trybu życia jest odpowiednia dieta, bogata w źródła witamin i mikroelementów. Aby zdrowo jeść należy spożywać jak najwięcej owoców i warzyw. Jednak, co jest ważne, dbaj o to, by pochodziły one od rolnika, który hoduje je ekologicznie. Najlepiej zatem sprawdzą się lokalni dostawcy.
To jabłko tak pięknie się błyszczy!
Dziś w sklepach mamy wiele różnych produktów, owoców i warzyw z różnych części świata. Jeśli zatem chcesz zjeść coś, co zostało sprowadzone zza granicy, oczywiście możesz to zrobić – dbaj o to, żeby Twoja dieta była urozmaicona. Najlepiej jednak upewnić się, np. pytając sprzedawcę, czy producent używa do hodowli sztucznych nawozów, konserwantów oraz innych chemikaliów. Wiesz, że tak jest, ale mimo to chcesz zjeść pomarańczę lub jabłko? Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Do cytrusów możesz nawet użyć szczotki. W ten sposób pozbędziesz się konserwantów oraz parafiny z powierzchni skórki. Tak, producenci warzyw i owoców używają parafiny! Robią to w celu nadania im połysku. O ile parafina stosowana jako kosmetyk może mieć dobry wpływ na skórę, o tyle zjedzona nie działa już tak dobrze i nie jest trawiona przez układ pokarmowy, może również przyczyniać się do chorób.
Artykuł reklamowy