Nadwyżka kaloryczna (surplus kaloryczny) to dodatni wynik odejmowania od ilości kalorii, które dostarczasz w diecie, zapotrzebowania kalorycznego.
To właśnie ta liczba bezpośrednio przekłada się na odkładanie tkanki tłuszczowej (oraz budowanie masy mięśniowej) w sylwetce.
Jak surplus kaloryczny przedstawia się we wzorze?
Surpus kaloryczny można w prosty sposób przedstawić na wzorze, którego skomplikowanie jest na poziomie szkoły podstawowej.
Wzór na nadwyżkę kaloryczną (surplus kaloryczny):
Surplus kaloryczny* = podaż kalorii – zapotrzebowanie
Wzór na nadwyżkę kaloryczną (surplus kaloryczny)
* Tylko w przypadku dodatniego wyniku. Kiedy nasze równanie daje ujemne rozwiązanie, to mówimy o deficycie kalorycznym, który jest przeciwieństwem.
Co po prostu oznacza, że surplus kaloryczny wystąpi tylko w momencie, kiedy przejemy nasze zapotrzebowanie kaloryczne w danym okresie czasu.
Czy nadwyżka kaloryczna (surplus kaloryczny) może być za duża?
To zależy, ponieważ musimy ustalić, że mamy dwa zagadnienia, które znacząco się od siebie różnią i prezentują się następująco:
- Przybieranie masy ciała.
- Budowanie masy mięśniowej.
O ile drugi punkt polega na maksymalizowaniu przyrostów masy mięśniowej oraz minimalizowaniu odkładania się tkanki tłuszczowej (elementy ze sobą połączone), to w pierwszym przypadku zwiększamy za wszelką cenę masę ciała.
W trakcie budowania masy mięśniowej oczywiście nadwyżka kaloryczna może być za duża, ponieważ ciało ma swój limit przyrostów mięśnia, po których każda następna kaloria będzie kończyła jako dodatkowa tkanka tłuszczowa.
Kiedy chcemy zwiększać masę ciała, to nadwyżka kaloryczna nie może być za duża, bo każda dodatkowa kaloria przełoży się bezpośrednio na przyśpieszenie celu.
Czy nadwyżka kaloryczna (surplus kaloryczny) ma punkt wchłanialności?
Nadwyżka kaloryczna (surplus kaloryczny) nie ma punktu wchłanialności.
Oznacza to, że tak dużą nadwyżkę kaloryczną (surplus kaloryczny), który wytworzyć dla organizmu, zostanie przez niego zaadaptowany.
Warto również pamiętać, że jeden kilogram tkanki tłuszczowej, to około 7800kcal, co pozwala Ci w prosty sposób oszacować w jakim tempie twój organizm będzie tył.
Nadwyżka kaloryczna (surplusu kaloryczny) co jeść?
W trakcie tworzenia nadwyżki kalorycznej (surplusu kalorycznego) możesz jeść wszystko, co do tej pory, ale musisz zwrócić dodatkową uwagę na kaloryczność, aby na pewno tworzyć oczekiwany surplus kaloryczny.
Różne produkty mają inne kaloryczności w tej samej masie, co przykładowo może prezentować się następująco:
Produkt | Kalorie w 100g |
---|---|
Snickers | 467kcal |
Jabłko | 52kcal |
Banan | 100kcal |
Ryż biały | 130kcal |
Pierś z kurczaka | 200kcal |
Jeżeli chodzi o sam aspekt zwiększania masy ciała, to tę dane wystarczą Ci do kontrolowania jego przebiegu, mając możliwość zwiększania i zmniejszania tempa.
Prezentuje nam to również, dlaczego w większości przypadków zrezygnowanie ze słodyczy sprawia, że osoba zaczynać chudnąć – po prostu jedząc tę samą gramaturę, spożywa ona o wiele mniej kalorii z produktów.
Więc idąc za logiką warto opierać się o zdrowe, nieprzetworzone produkty, które są przyjazna dla naszego organizmu, ale kiedy nie jesteśmy w stanie przejeść naszego zapotrzebowania kalorycznego i osiągnąć wyznaczoną nadwyżkę kaloryczną, to warto rozważyć wprowadzenie bardziej przetworzonych pozycji, które zagwarantują nam większą ilość kalorii w trakcie spożywania tej samej gramatury produktu.