Dieta kopenhaska od początku stała się przedmiotem krytyki w środowisku medycznym, lecz mimo tego niektórzy wciąż decydują się ją stosować.
Z artykułu dowiesz się:
- czym jest dieta kopenhaska,
- jakie są główne zasady diety kopenhaskiej,
- jak wygląda menu na diecie kopenhaskiej,
- jakie efekty można osiągnąć, stosując ją,
- jakie są przeciwwskazania do przeprowadzenia diety kopenhaskiej,
- jakie są wady i zalety takiego modelu żywienia.
Dieta kopenhaska została opracowana w formie bardzo rygorystycznego menu, które obejmuje kolejnych 13 dni. Jest to bardzo dyskusyjny model odżywiania, który spotyka się z liczną krytyką ze strony środowisk medycznych. Jego zwolennicy twierdzą jednak, że pozwala nie tylko schudnąć, ale i oczyścić organizm. Czy dieta kopenhaska rzeczywiście jest skuteczna i czy można stosować ją, nie doznając uszczerbku na zdrowiu?
Czytaj także: Nowe badania wyjaśniają, ile gram białka dziennie spożywać
Dieta kopenhaska – co to jest?
Historia powstania diety kopenhaskiej nie jest dobrze znana. Podobno opracowano ją w jednym z kopenhaskich szpitali, stąd właśnie jej nazwa. Jest to bardzo restrykcyjny model żywienia, w którym nie ma miejsca na żadne odstępstwa czy przerwy. Menu przygotowane zostało na 13 kolejnych dni, uwzględniając głównie kawę, herbatę, jajka oraz gotowane mięso. Jest więc bardzo ubogie nie tylko w kalorie, ale również w składniki odżywcze. Dzienna dawka kalorii wynosi od 500 do 800, przy czym warto mieć na uwadze, że zapotrzebowanie zdrowej, dorosłej osoby na energię to około 2000-2500 kcal na dzień. Różnica jest więc znacząca. Przepisy na diecie kopenhaskiej nie są skomplikowane – właściwie nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych, aby móc ją przeprowadzić.
Jakie są główne zasady diety kopenhaskiej?
Zasady diety kopenhaskiej są ustalone odgórnie i nie podlegają żadnym modyfikacjom. Osoba chcąca ją stosować, musi:
- całkowicie wykluczyć ze swojego menu alkohol, słodycze czy produkty zbożowe,
- spożywać 3 posiłki dziennie,
- spożywać posiłki w określonych porach: śniadanie między 8 a 9, obiad między 12 a 14, kolację maksymalnie o 18,
- przestrzegać menu – możliwe są jedynie modyfikacje w obrębie obiadu i kolacji, lecz wyłącznie w ramach jednego dnia,
- wypijać co najmniej 1,5 litra wody mineralnej każdego dnia,
- wdrożyć nowe metody odżywiania na równe 13 dni.
Porady w zakresie diety kopenhaskiej obejmują rezygnację z aktywności fizycznej na czas przeprowadzenia detoksu. Do diety nie można wrócić wcześniej niż po 3 miesiącach, natomiast bezpośrednio przed jej wdrożeniem warto zrobić podstawowe badania, na przykład morfologię.
Jak wygląda przykładowy jadłospis w diecie kopenhaskiej?
Jadłospis w diecie kopenhaskiej jest niezwykle ubogi, co dla niektórych jest swoistą zaletą – nie muszą bowiem przygotowywać każdego dnia skomplikowanych posiłków ani zaopatrywać się w trudne do zdobycia produkty spożywcze. Wręcz przeciwnie – króluje tutaj minimalizm. Przykładowe menu diety kopenhaskiej na 3 dni przedstawia poniższa tabela:
Dzień | Pierwszy | Drugi | Trzeci |
Śniadanie | Kubek czarnej kawy z kostką cukru. | Kubek czarnej kawy z kostką cukru. | Kubek czarnej kawy z kostką cukru, grzanka. |
Obiad | 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor. | Befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc. | Szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc. |
Kolacja | Befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny. | Plaster chudej szynki, 2 szklanki jogurtu naturalnego. | 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny. |
Zgodnie z powyższym, menu diety kopenhaskiej jest nie tylko mało wartościowe, ale również monotonne. Każdego dnia spożywamy niemalże to samo – jajka, mięso, warzywa lub wyjątkowo owoc. To sprawia, że już po krótkim czasie możemy mieć dosyć takiego jadłospisu, a dania szybko przestaną być dla nas atrakcyjne.
5 efektów stosowania diety kopenhaskiej
Zwolennicy diety kopenhaskiej są zdania, że nie przeprowadza się jej dla smaku, a dla rezultatów. Rzeczywiście, trudno się nie zgodzić, choć należy mieć świadomość, że mówimy tu nie tylko o pozytywnych, ale i negatywnych efektach diety kopenhaskiej. Wśród nich wymieniamy przede wszystkim:
- utratę sporej ilości kilogramów – dieta pozwala schudnąć nawet 8 kg w ciągu 13 dni, przy czym podobne rezultaty daje wyłącznie głodówka,
- zmniejszenie objętości żołądka – po zakończeniu diety zwykle jesteśmy w stanie zadowolić się mniejszymi porcjami żywieniowymi,
- wykluczenie z menu produktów niezdrowych – mowa głównie o słodyczach, daniach przetworzonych czy alkoholu,
- umiejętność kontrolowania apetytu – należy ją nabyć, aby doprowadzić dietę do końca,
- samodyscyplina – efekt ten nie dotyczy bezpośrednio kwestii żywieniowych, choć samodyscyplina przydaje się na przykład w kontekście przestrzegania zasad zdrowego odżywiania.
Stosowanie diety kopenhaskiej może też wiązać się z powstaniem niedoborów, zwiększonym zmęczeniem czy brakiem sił witalnych. Na czas jej przeprowadzania rezygnujemy też z aktywności fizycznej, co nie wpływa korzystnie na naszą kondycję.
Jakie są przeciwskazania do stosowania diety kopenhaskiej?
Wiadomo już, co to jest dieta kopenhaska i jakie efekty przynosi. Niemniej jednak należy mieć świadomość, że nie każdy może ją stosować. Przeznaczona jest ona wyłącznie dla osób dorosłych i zdrowych – przed wprowadzeniem w życie jej zasad zawsze warto skonsultować się z lekarzem, który oceni stan zdrowia pacjenta i przygotowanie organizmu na tego rodzaju detoks. Bezwzględne przeciwwskazania do podjęcia diety to:
- ciąża,
- karmienie piersią,
- wiek dziecięcy lub nastoletni,
- cukrzyca,
- choroby układu krążenia,
- choroby metaboliczne,
- choroby układu pokarmowego,
- choroby układu moczowego,
- niedobory pokarmowe,
- anemia,
- podeszły wiek.
Osoby, które znajdują się w powyższych grupach, powinny znaleźć inną metodę odchudzania, która będzie dla nich zdecydowanie zdrowszym wyborem.
Wady i zalety diety kopenhaskiej
Ubogie menu diety kopenhaskiej to podstawowa wada tego modelu odżywiania. Lekarze są zdania, że prowadzi ona do powstania niedoborów, jednocześnie znacząco obciążając organizm. Do małych racji żywieniowych trudno przyzwyczaić się osobom, które do tej pory nie ograniczały swojego jadłospisu aż tak drastycznie. Inne wady diety kopenhaskiej to:
- towarzyszące przez niemal cały czas trwania detoksu uczucie głodu,
- duże ryzyko wystąpienia efektu jo-jo,
- monotonność posiłków,
- ryzyko powstania wrzodów żołądka wskutek niespożywania pełnowartościowego śniadania,
- brak możliwości traktowania diety kopenhaskiej jako racjonalnego i zdrowego modelu żywienia,
- brak możliwości dokonania jakichkolwiek odstępstw od z góry zaplanowanego menu,
- ograniczenie do minimum aktywności fizycznej.
W kontrze do lekarzy stoją zwolennicy diety kopenhaskiej, którzy uważają, że tego rodzaju sposób odżywiania pozwala oczyścić organizm, a także schudnąć. Rzeczywiście, pod tym kątem efekty mogą być naprawdę zadowalające. Inne zalety diety kopenhaskiej to:
- rezygnacja z niezdrowych produktów takich jak słodycze, alkohol czy dania przetworzone,
- łatwość przygotowania posiłków,
- krótki czas trwania detoksu,
- taniość,
- ogólnodostępność produktów, na bazie których przygotowuje się dania.
Chcąc przejść na dietę, warto przede wszystkim zastanowić się nad tym, czy stan zdrowia pozwala nam na zastosowanie tak rygorystycznego modelu żywienia. Jednocześnie trzeba rozważyć wszelkie za i przeciw, zanim jeszcze wprowadzimy zasady diety w życie. Stosujmy się do nich jedynie wtedy, gdy możemy pozwolić sobie na dostarczanie organizmowi tak małej liczby kalorii.
FAQ:
Jak długo trwa dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska trwa 13 dni – nie można jej stosować ani krócej, ani dłużej, jeśli chcemy osiągnąć optymalne efekty.
Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej?
Dieta umożliwia zrzucenie aż 8 kg w 13 dni, jednak należy pamiętać, że jakiekolwiek odstępstwo może zniweczyć efekty naszych starań.
Czy dieta kopenhaska jest dla każdego?
Istnieje wiele przeciwwskazań do podjęcia diety kopenhaskiej. W rzeczywistości mogą się na nią zdecydować wyłącznie osoby dorosłe, których stan zdrowia ocenia się jako bardzo dobry.