Włoska pizza nie powinna zawierać więcej niż trzy składniki. Są to na ogół oliwki, pomidory, oregano, oliwa, sos pomidorowy lub ser. Ciasto nie może być zbyt grube i puszyste. Zupełnie inna jest pizza amerykańska, która wygląda jak grupy placek z dużą ilością farszu. Czy taką pizzą rodem zza oceanu można delektować się na diecie? W zasadzie w Ameryce wolno wszystko, co nie jest zabronione, więc na ulicach spotkać można często osoby, które wyglądają jakby ich dieta składała się wyłącznie z grubej pizzy. Trening na masę po amerykańsku?
Chyba wszyscy wiemy gdzie powstaje najlepsza pizza? Rzecz jasna, w Neapolu. Włosi są mistrzami cienkiego drożdżowego ciasta z sosem pomidorowym i tylko kilkoma składnikami. Taką pizzę serwuje wiele pizzerii w Polsce, choć obok nich często podawane są krajowe odmiany z ciężkostrawnymi składnikami. Kiełbasa, boczek, wołowina. Znamy ten smak dobrze.
Pizza w stylu amerykańskim
Pizza w stylu amerykańskim pieczona jest na wysmarowanej olejem głębokiej patelni. Czas pieczenia jest krótszy niż włoskiej pizzy, ale odbywa się w wyższej temperaturze. Dzięki temu ciasto jest chrupkie i soczyste. Amerykańską pizzę rozwałkowuje się na grubo. Im więcej składników – mięsa, sera czy warzyw, tym lepiej. Dlatego amerykańska pizza przypomina gruby placek z wysokimi brzegami, który jest wypełniony dużą ilością farszu i słodkiego sosu pomidorowego.
Pizza amerykańska ma zazwyczaj 45 cm i jest jedzona w inny sposób niż europejska. Zaleca się, by kawałki składać na pół, dzięki czemu dodatki nie spadają z ciasta. Są bardzo sycące, dlatego często możemy kupić kawałki pizzy na sztuki. Z założenia pizza amerykańska jest rodzajem fast fooda, który możemy komponować z dowolnymi dodatkami i sosami. W USA do pizzy dodaje się często ananasa. W Neapolu nie do pomyślenia.
Ale czy taką pizzą możemy robić masę? Oczywiście! Trening na masę powinien być połączony z odżywianiem uwzględniającym dodatni bilans kaloryczny i dużą ilość białka. Pizza jest bogata w składniki wspierające budowę masy mięśniowej. Wystarczy wybrać odpowiednie dodatki, np. mięso z kurczaka i indyka, tuńczyk, krewetki czy jajka, aby efekt był jeszcze lepszy.
Ciasto na pizzę amerykańską
Wypiek pizzy amerykańskiej na grubym spodzie możliwy jest w domowym piekarniku. Na blogach kulinarnych natknęliśmy się na przepis na pizzę, jaką podają w jednej z największych sieci pizzerii na świecie. Na trzy pizze o średnicy 24 cm potrzebujemy ok. 330 ml ciepłej, przegotowanej wody o temperaturze 40 st. C, ćwierć szklanki beztłuszczowego mleka w proszku, pół łyżeczki soli, cztery szklanki mąki (typ 400-500), łyżkę stołową cukru, 35 g świeżych drożdży, dwie stołowe łyżki oleju lub oliwy.
Aby sporządzić sos, przygotowujemy 330 ml pomidorowego, małą łyżeczkę oregano oraz po pół łyżeczki majeranku, bazylii i soli czosnkowej.
Na wstępie drożdże, cukier i mleko w proszku wrzucamy do miski, po czym dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy wszystko i czekamy dwie minuty aż drożdże zaczną działać, dodajemy olej i znowu mieszamy. Dodajemy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto. Jest ono wtedy gotowe, gdy odchodzi od miski i rąk. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy (oleju).
Wyrobione ciasto posypujemy delikatnie mąką, nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na sos i odstawiamy na godzinę. Kroimy dodatki w zależności od upodobania. Może to być żółty ser, mozzarella czy pepperoni, pieczarki, gotowana szynka. Bez względu na wybór trzeba pamiętać, aby dodatki zostały wcześniej odsączone, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
Ciasto dzielimy na trzy równe części i wkładamy do nasmarowanej olejem tortownicy, nakłuwając je np. grubym widelcem. Smarujemy ciasto sosem i na koniec dekorujemy je dodatkami. Pizzę wkładamy na środkowy stopień piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 st. C. Pieczemy aż się zarumieni ok. 10 minut. Wypieczone ciasto możemy posypać świeżymi ziołami.
Pizza włoska a amerykańska
Pizza włoska jest lżejsza, delikatniejsza oraz ma mniejszą ilość dodatków. Ciasto jest cienkie i kruche, ale sztywne i dobrze trzyma zawartość. Jest pieczone zdecydowanie krócej, co wynika z różnic w grubości ciasta. We Włoszech piecze się je zaledwie kilka minut ze specjalnej mąki o oznaczeniu 00 w piecu opalanym drewnem.
Na pizzy włoskiej spotkamy takie dodatki, jak pomidory, oliwki, tuńczyka, ale nie może zabraknąć świeżych ziół, sosu pomidorowego i najwyższej klasy oliwy. Pizza neapolitańska wyróżnia się wysokością brzegów wynoszącą maksymalnie 2 cm. Nie powinna być większa niż 35 cm. Według Włochów, pizza musi być skromna. To jest główna recepta na pyszne danie.
Dieta Dukana
Wbrew pozorom pizza mieści się w przepisach na diecie Dukana. Ze względu na to, że jej głównym założeniem jest spożywanie posiłków bogatych w białko, określa się ją również dietą białkową. Kaloryczność takich dań nie jest istotna. Po przekąskę można sięgnąć zawsze wtedy, gdy pojawi się głód. Dieta proteinowa może pomóc schudnąć w krótkim czasie wiele kilogramów. Utrata wagi to efekt małej ilości tłuszczów i węglowodanów w jadłospisie.
Pizza z diety Dukana wymaga innych składników niż tradycyjna, ale pomimo tego jest smaczna. Ciasto możemy sporządzić z otrębów owsianych i pszennych, jogurtu naturalnego 0 proc., drożdży, jajka i szczypty soli. Jako dodatków możemy użyć pieczarek, cebuli, sera żółtego, chudej szynki wieprzowej, koncentratu pomidorowego i przypraw (sól, pieprz, papryka w proszku).
Dieta bezglutenowa
W niektórych pizzeriach dostępne są pizze bezglutenowe. W związku z tym, że w diecie bezglutenowej zabronione są pszenica, jęczmień, żyto, niecertyfikowany owies i wszystkie produkty z ich dodatkiem, dobre efekty osiąga się miksując np. mąki ziemniaczaną, gryczaną i ryżową.