IIe można schudnąć w miesiąc? To, co dla jednych jest szczytem możliwości, dla innych jest początkiem walki o zdrowie i piękną sylwetkę. Słyszeliście o diecie Dukana? Jej popularność wynika z dużej skuteczności, ale większym problemem niż redukcja wagi jest jej utrzymanie. Ile się chudnie na diecie Dukana? Czy to dieta niskowęglowodanowa, dla sportowców, bezglutenowa, czy lekkostrawna? Odpowiedź znajdziesz poniżej. Lekarze zwracają uwagę na skutki uboczne!
Dieta Dukana to jedna z najskuteczniejszych, a jednocześnie najbardziej kontrowersyjnych kuracji odchudzających. Jej popularność wynika głównie ze spektakularnych efektów stosowania (utrata nawet do 10 kg w miesiąc bez poczucia głodu). To dieta redukcyjna, która poprzez obniżenie kaloryczności posiłków umożliwia odchudzanie.
Dieta Dukana – na czym polega
Podstawą diety Dukana jest ograniczenie spożycia węglowodanów na rzecz znacznego zwiększenia podaży białka. Proces podzielony jest na trzy fazy, w takcie których efektywnie tracimy zbędne kilogramy, przy czym każda z nich dopuszcza spożycie innych produktów. Korzystanie z diety proteinowej pozwala na szybką i wyraźną redukcję masy ciała.
Jak twierdza eksperci, nie jest to dieta bezpieczna dla każdego, gdyż podczas kuracji pojawia się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Dieta Dukana bardzo obciąża nasz organizm i zalecana jest tylko młodym i w pełni zdrowym osobom. Osoby podające się tej kuracji jedzą, kiedy mają ochotę, piją co najmniej 1,5 litra płynów dziennie, ograniczają używanie soli, a przede wszystkim spożywają wyłącznie te produkty, które zostały wymienione w wytycznych.
Dieta Dukana – co jeść?
W pierwszej fazie diety Dukana zwanej uderzeniową spożywa się nabiał i produkty mięsne o niskiej zawartości tłuszczu, m.in. indyk, kurczak, królik, ryby, owoce morza, jaja, wątroba czy nerki. Zabrania się spożywania mięsa z kaczek i gęsi oraz pieczywa. Pierwsza faza trwa ok. 7 dni.
Co można jeść na diecie Dukana w drugiej fazie? To najdłuższy etap diety białkowej, który może trwać nawet kilkanaście miesięcy – do uzyskania pożądanej wagi. W tym okresie można łączyć ze sobą produkty białkowe z warzywami, m.in. marchewki, buraki, seler, pomidory, ogórki, sałatę czy bób. Może to być np. łosoś z pomidorami i białym serem czy odtłuszczony jogurt naturalny z truskawkami.
Dieta lekkostrawna?
Trzeci etap (faza utrwalenia) trwa po dziesięć dni na każdy zrzucony kilogram. Plan żywieniowy zostaje rozszerzony o więcej produktów z błonnikiem, w tym owoce, warzywa, pieczywo oraz otręby. Do jadłospisu dodaje się pieczone mięsa, ser żółty, a nawet niektóre ciasta. Nowe produkty można spożywać jednak w ograniczonych ilościach, a raz w tygodniu stosuje się dietę wyłącznie proteinową. Możemy także jeść ryż, ziemniaki czy rośliny strączkowe, ale tylko dwa razy w tygodniu.
Ostatni etap diety Dukana to faza stabilizacji, a więc przejście do normalnego odżywiania. W tym okresie przez jeden dzień w tygodniu – ale jak najdłuższy czas – stosujemy się całkowicie do zasad pierwszej fazy, czyli uderzeniowej. W wersji optymalnej zachowujemy dietę białkową do końca życia, co umożliwi utrzymanie wagi bez tycia i jak przekonują zwolennicy tej diety, praktycznie eliminuje ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.
Dieta Dukana – ile można schudnąć?
Dieta pozwala na szybką redukcję masy ciała, ale utrzymanie wagi jest większym problemem, gdyż po długim okresie stosowania niezbyt urozmaiconego jadłospisu organizm będzie próbował nadrobić zaległości. Niepożądanym efektem stosowania diety białkowej są niedobory, a także obciążenie różnych narządów i układów organizmu. Ile można schudnąć w miesiąc? W sieci spotkaliśmy opinie, że nawet 10 kg!
Kuracja według francuskiego lekarza dr. Pierre’a Dukana to dieta niskowęglowodanowa, która koncentruje się wysokim spożyciu białek i tłuszczów, a radykalnie ogranicza spożycie węglowodanów. Tymczasem według niektórych ekspertów, przewlekłe stosowanie takiej diety (i podobnych) może zagrażać życiu. Badania prowadzone w grupie ponad 40 tys. kobiet w wieku 30-49 lat (obserwacja 12-letnia) wskazują, że spożywanie diety bogatej w białko (z małą zawartością węglowodanów) łączyło się ze zwiększoną śmiertelnością z powodów sercowo-naczyniowych.
Dieta bezglutenowa – lekarze przestrzegają
Kolejne badanie wykazało, iż stosowane regularnie niskowęglowodanowe diety o dużej zawartości białka – niezależnie od źródła węglowodanów lub białek – są związane z większym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Z tych powodów diet wysokobiałkowych nie należy zaliczyć do rekomendowanych pełnowartościowych diet redukcyjnych. Tego typu diety nie są polecane w odchudzaniu przez towarzystwa naukowe.
Dieta Dukana przeznaczona jest dla osób zdrowych, które nie mają większych problemów zdrowotnych. Radykalny sposób odżywiania pomimo swojej skuteczności stanowi znaczne obciążenie dla organizmu. Każdorazowo przed podjęciem diety należy skonsultować się z lekarzem. W przypadku osób z chorobami wątroby lub nerek zalecana jest dieta uboga w białko. Lekarze przestrzegają także przed podjęciem kuracji białkowej osobom, którym zalecana jest dieta bezglutenowa.
Dieta dla sportowców?
Dieta proteinowa jest idealna dla osób nieodwiedzających siłowni i ogólnie mało się poruszających. Nie jest zbyt bezpieczna i może zatruwać organizm. Aby służyła każdemu, w tym także sportowcom, trzeba ją zmodyfikować m.in. poprzez spożywanie niewielkich ilości zdrowych tłuszczy i węglowodanów (tłuste ryby, oliwa z oliwek, orzechy) oraz wody wysoko zmineralizowanej, bogatej w wapń oraz magnez.