Dieta Sirt to popularny sposób odchudzania, który zasłynął dzięki metamorfozie znanej piosenkarki Adele. W czym tkwi skuteczność tej metody?
W tym artykule dowiesz się:
- czym jest dieta Sirt i jakie są jej zasady,
- co można jeść na tej diecie,
- dla kogo Sirt dieta będzie odpowiednia,
- czy dieta Sirt jest zdrowa,
- jakie są wady i zalety tego rodzaju diety.
Dieta Sirt jest lekkostrawnym modelem żywienia, który zakłada spożywanie produktów bogatych w enzymy SIR oraz deficyt kaloryczny. Podstawą odżywiania są koktajle lub zupy oraz posiłki stałe zawierające duże ilości owoców i warzyw. Dieta ta umożliwia szybkie chudnięcie, dlatego jest odpowiednia dla osób borykających się z nadwagą i otyłością.
Zobacz także artykuł: Dieta lekkostrawna – jakie daje korzyści?
Na czym polega dieta Sirt?
Dieta Sirt zakłada spożywanie produktów bogatych w białka regulujące procesy starzenia się organizmu, czyli sirtuiny (stąd też wzięła się nazwa tego sposobu odżywiania). Związki te nie tylko wzmacniają reakcje naprawcze organizmu i przyczyniają się do wydłużenia życia. Mają również wpływ na procesy metaboliczne, a co za tym idzie – utratę zbędnych kilogramów i poprawę sylwetki.
Podstawowym założeniem diety Sirt jest przyjmowanie stosunkowo dużych ilości enzymów białkowych SIR (Silent Information Regulator) przy jednoczesnym osiągnięciu deficytu kalorycznego. Stosowanie tego rodzaju odżywiania wymaga podziału na 4 etapy, podczas których stopniowo zmienia się schemat posiłków. Przepisy diety Sirt obejmują przede wszystkim koktajle owocowe i warzywne – co przypomina zasady diety sokowej – ale również zupy oraz lekkie dania w formie stałej.
Pierwszy etap diety Sirt trwa od 7 do 10 dni. Początkowo dozwolone są jedynie 3 zupy lub koktajle i tylko jeden stały posiłek, przy czym nie powinno się spożywać więcej niż 1000 kcal na dobę. Po 3 dniach kaloryczność jest stopniowo zwiększana do 1500 kcal, a jadłospis zakłada 2 koktajle oraz 2 dania stałe.
W drugim etapie diety trwającym 4-7 dni nie ma konkretnych wytycznych dotyczących dobowej dawki kalorii. Dziennie spożywa się trzy posiłki w formie stałej oraz jeden koktajl (lub zupę).
Na trzecim etapie zasady nie ulegają zmianie, natomiast w menu diety Sirt uwzględnia się coraz więcej produktów aktywujących enzymy SIR. W dalszym ciągu ważne jest picie koktajli sirtuinowych. Zapewnia to ciągłość redukcji tkanki tłuszczowej i procesów metabolicznych, a także opóźnia starzenie się organizmu.
Co jeść na diecie Sirt?
Produkty na diecie Sirt powinny być bogate w sirtuiny oraz ich aktywatory. Nie może również zabraknąć witamin i antyoksydantów oraz innych istotnych dla organizmu związków takich jak żelazo czy kwas foliowy. Dlatego w menu diety Stir z pewnością powinny znaleźć się:
- owoce, m.in. truskawki, jagody, maliny, czerwone winogrona, śliwki, czarne porzeczki,
- warzywa, takie jak jarmuż, rukola, seler naciowy, pietruszka, czerwona cykoria, lubczyk czy czerwona cebula,
- kasza gryczana,
- napoje o właściwościach antyoksydacyjnych: zielona herbata, czerwone wino, kakao, kawa,
- źródła kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 takie jak tłuste ryby morskie i oliwa z oliwek,
- jajka, nabiał i mięso,
- inne produkty, m.in. kurkuma i papryczka chili, daktyle, orzechy włoskie, soja czy kapary.
Do artykułów, których powinno się unikać na diecie Sirt, należą przede wszystkim słodycze, napoje gazowane, fast foody oraz inne produkty zawierające duże ilości cukru, soli czy mąki pszennej.
Poniżej przedstawiamy przykładowy plan diety Sirt na II bądź III etapie jej stosowania. Podane propozycje posiłków możesz modyfikować według potrzeb, oczywiście z uwzględnieniem zasad diety. Pamiętaj też, aby dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu (ok. 1,5 litra wody dziennie).
śniadanie | II śniadanie | obiad | kolacja | |
Dzień 1 | 2 kromki chleba razowego z twarogiem, jajko na twardo i sałatka ogórkowa | Koktajl z jabłkiem, imbirem i kurkumą | Pieczone ziemniaczki, ciecierzyca i sałatka z jarmużem i pomidorkami koktajlowymi | Kasza jaglana z jogurtem naturalnym i truskawkami |
Dzień 2 | Sałatka z wędzonym łososiem i tofu, kromka chleba żytniego | Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z brzoskwiniami i malinami | Pieczony łosoś z komosą ryżową i sałatką z marchewki i cukinii | Leczo z czerwoną papryką, soczewicą i kawałkami dyni |
Dzień 3 | Placuszki twarogowe z jogurtem i malinami lub innymi owocami sezonowymi | Koktajl z mango, jarmużem i daktylami | Gulasz drobiowy z kaszą gryczaną i fasolką szparagową | Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i tofu, posypany parmezanem |
Dla kogo dieta Sirt jest odpowiednia?
Dieta Sirt jest świetnym rozwiązaniem dla osób borykających się z nadwagą i otyłością. Duże ilości owoców i warzyw oraz deficyt kaloryczny pozytywnie wpływają na organizm i umożliwiają stosunkowo szybką redukcję tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać, że dieta Sirt jest przeznaczona dla osób zdrowych – choroby przewlekłe takie jak nadciśnienie, cukrzyca lub inne schorzenia metaboliczne stanowią przeciwskazania do stosowania tego sposobu odżywiania.
Dieta Sirt jest odpowiednia dla osób dorosłych, a dzieci i młodzież nie powinni stosować się do jej zaleceń ze względu na specyficzne potrzeby żywieniowe młodego wieku. Z tego rodzaju odżywiania nie powinny również korzystać kobiety w ciąży oraz osoby aktywnie uprawiające sport, gdyż potrzebują oni zwiększonej dawki kalorii.
Czy dieta Sirt jest zdrowa?
Dieta Sirt to niewątpliwie zdrowy sposób odżywiania ze względu na wykorzystanie produktów bogatych w sirtuiny, substancje antyoksydacyjne, witaminy oraz minerały. Pod warunkiem, że nie występują przeciwskazania do jej stosowania (np. młody wiek, intensywna aktywność fizyczna lub choroby przewlekłe), ta lekkostrawna dieta pozwala w szybkim tempie schudnąć bez efektu jojo i skutków ubocznych. Odpowiednio skomponowane posiłki dostarczają minimalną bezpieczną liczbę kalorii, więc u osób stosujących dietę Sirt nie obserwuje się osłabienia, pogorszenia samopoczucia czy innych nieprzyjemnych dolegliwości.
Aby szybciej schudnąć i poprawić swoją sylwetkę, dietę Sirt warto łączyć z ćwiczeniami fizycznymi. Trening nie może być jednak intensywny ze względu na przyjmowanie ograniczonej liczby kalorii – rekomendowany jest lekki lub umiarkowany wysiłek w postaci ok. 30 minut aktywności dziennie, od 3 do 5 razy w tygodniu.
Wady i zalety diety Sirt
Dieta Sirt niesie za sobą szereg korzyści, spośród których na pierwszy plan wysuwa się redukcja tkanki tłuszczowej w szybki i skuteczny sposób. Szacuje się, że odpowiednio skomponowany jadłospis pozwala schudnąć około 3 kilogramów tygodniowo. Kolejną zaletą jest wykorzystanie mało przetworzonych produktów bogatych w korzystne dla organizmu związki takie jak przeciwutleniacze, witaminy oraz minerały. Koktajle w diecie Sirt są kolejnym ogromnym plusem – jest to podstawowa forma smacznych, lekkostrawnych posiłków, a ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste.
Chociaż dieta Sirt jest zdrowa i stosunkowo szybko przynosi efekty, ma jednak swoje wady. Przede wszystkim nie uwzględnia indywidualnego zapotrzebowania na węglowodany, białko i tłuszcze, biorąc pod uwagę jedynie podaż kaloryczną. Ponadto początkowy etap tej diety, podczas którego spożywa się jedynie 1000 kcal, może źle wpłynąć na niektóre osoby ze względu na niewystarczającą liczbę kalorii. Jest to jednak kwestią indywidualną, gdyż u większości zdrowych osób dorosłych dieta Sirt przynosi upragnione efekty bez skutków ubocznych.
Najczęściej zadawane pytania:
Czy dieta Sirt jest zdrowa?
Dieta Sirt jest jak najbardziej zdrowym sposobem odżywiania, gdyż podstawę stanowią owoce i warzywa bogate w sirtuiny, witaminy, minerały oraz substancje antyoksydacyjne. Jest ona bezpieczna dla zdrowych osób dorosłych cierpiących na nadwagę lub otyłość, jednak nie powinny jej stosować ludzie przewlekle chorzy, a także dzieci, młodzież czy kobiety w ciąży.
Co można jeść na diecie Sirt?
Podstawowymi produktami w diecie Sirt są owoce i warzywa: truskawki, maliny, winogrona, jarmuż, seler naciowy, cykoria, rukola czy natka pietruszki. Można również jeść kaszę gryczaną, soję, orzechy włoskie, daktyle, kurkumę, papryczkę chili, kapary, nabiał i tłuste ryby. Dieta Sirt zakłada również picie napojów o właściwościach przeciwutleniających: zielonej herbaty, czerwonego wina, kawy oraz kakao.