Dieta lekkostrawna – jakie daje korzyści?

Opublikowano Umieszczono w kategoriach: Odżywianie
Zdrowa sałatka w misce na stole

Dieta lekkostrawna może być stosowana nie tylko w celu redukcji masy ciała, lecz również u osób z dolegliwościami trawiennymi.

Z artykułu dowiesz się:

  • kiedy powinno się stosować dietę lekkostrawną,
  • co należy jeść na diecie lekkostrawnej,
  • czego należy unikać na diecie lekkostrawnej,
  • ile powinna trwać dieta lekkostrawna,
  • czy na diecie lekkostrawnej można jeść słodycze.

Dieta lekkostrawna opiera się na rezygnacji z produktów, które mogą powodować problemy natury gastrycznej. Często stosują ją osoby po operacjach bądź z chorobami układu trawiennego. Polecana jest również w czasie wychodzenia z zatrucia czy nawet przy zwykłym przeziębieniu, aby zanadto nie obciążać układu trawiennego. Niektórzy stosują ją również w celach odchudzających. Jakie korzyści przynosi dieta lekkostrawna?

Czytaj także: Ile kalorii dziennie jeść, żeby szybko schudnąć?

Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną?

Każdy pacjent z pewnością usłyszał kiedyś od swojego lekarza o konieczności zastosowania diety lekkostrawnej. Mogło mieć to miejsce przez zabiegiem, w czasie choroby bądź przed ważnym badaniem. Dieta lekkostrawna jest doskonałym przykładem żywienia leczniczego, które pozwala odciążyć układ pokarmowy. Jej stosowanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na różnego rodzaju dolegliwości natury pokarmowej. Mowa tutaj przede wszystkim o:

  • zaparciach,
  • zatruciach,
  • wzdęciach,
  • bólu żołądka.

Dietę lekkostrawną powinny też wybrać osoby z przewlekłymi schorzeniami układu trawiennego. Często stosuje się ją również przed różnego rodzaju zabiegami czy badaniami, zwłaszcza jeśli mają one być wykonane w obrębie jamy brzusznej. Popularna jest również dieta lekkostrawna po operacji, którą stosuje się, aby pozwolić jelitom na regenerację. Lekarze rekomendują ten model żywienia w chorobie – nawet przy zwykłym przeziębieniu. Błona śluzowa jelit i żołądka jest bowiem podrażniona przez przyjmowane leki, zatem nie należy dodatkowo jej obciążać. Na czym dokładnie polega dieta lekkostrawna? Jak sama nazwa wskazuje, bazuje ona na produktach, które – co do zasady – stosunkowo łatwo przechodzą przez pasaż jelit. Będąc na niej, należy spożywać 4-5 posiłków dziennie, przy czym porcje nie mogą być zbyt duże. Trzeba też pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu każdego dnia. Dieta lekkostrawna wymaga rezygnacji z używek takich jak alkohol czy kawa.

Co jeść podczas diety lekkostrawnej?

Jadłospis na diecie lekkostrawnej musi być skomponowany umiejętnie, tak aby z jednej strony nie obciążać układu pokarmowego, z drugiej strony by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W tabeli wymieniono przykładowe produkty, które mogą być źródłem białka, węglowodanów oraz tłuszczów.

Składniki odżywcze Przykłady produktów
Białko -chude mięso z kurczaka, indyka, królika,

-dobrej jakości wędliny,

-jajka,

-chude ryby morskie

Węglowodany -jasne pieczywo,

-biały makaron i ryż,

-kasza jaglana,

-kasza manna,

-gotowane warzywa i owoce

Tłuszcze -oliwa z oliwek,

-świeże masło,

-olej lniany.

Dieta lekkostrawna powinna bazować na produktach, które zawierają jedynie niewielkie ilości błonnika pokarmowego. Z tego też powodu powinniśmy wykluczyć z menu świeże warzywa oraz owoce, zastępując je gotowanymi. Odpowiednim napojem będzie natomiast woda niegazowana, ewentualnie słaba herbata bądź napar ziołowy. Dania można doprawiać, jednak należy unikać ostrych przypraw oraz soli.

Czego nie powinno się jeść podczas diety lekkostrawnej?

Produkty na diecie lekkostrawnej muszą być przyjazne naszym jelitom, a więc pozbawione nadmiernej ilości błonnika. Nie mogą również obciążać układu pokarmowego. Decydując się na ten model żywienia, z codziennego menu trzeba wykluczyć:

  • słodycze,
  • ciasta i desery,
  • ciemne pieczywo,
  • makarony, ryż czy kasze z pełnego przemiału,
  • surowe warzywa i owoce,
  • rośliny strączkowe,
  • tłuste mięsa i ryby,
  • tłusty nabiał.

Jednocześnie należy pamiętać, że menu na diecie lekkostrawnej musi być dopasowane do potrzeb konkretnej osoby. Należy więc zrezygnować z wszelkich produktów uczulających bądź takich, które powodują dyskomfort w obrębie układu pokarmowego. Co ważne, dieta lekkostrawna eliminuje ostre przyprawy oraz wszelkiego rodzaju dodatki polepszające smak. Wykluczone są także produkty wzdymające takie jak kapusta. Potrawy przygotowujemy we własnym zakresie, nie korzystając z produktów gotowych. Często zawierają one sztuczne dodatki, które nadmiernie obciążają nasz układ pokarmowy.

Dieta lekkostrawna – ile powinna trwać?

Niektórzy uważają, że dieta lekkostrawna to model żywienia, który można przyjąć na całe życie. Niemniej jednak nie jest to do końca prawda – rzeczywiście, pozytywnie wpływa ona na nasze samopoczucie, pomagając regulować przemianę materii, lecz z drugiej strony zawiera małe ilości potrzebnego nam błonnika pokarmowego. Przepisy na diecie lekkostrawnej przewidują też użycie niewielkiej ilości tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego lekarze rekomendują, aby dietę stosować wyłącznie do osiągnięcia pełnej równowagi, a więc do czasu wyzdrowienia. Później natomiast warto wprowadzać do menu kolejne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce, które są nam bardzo potrzebne, gdyż dostarczają sporej ilości witamin i składników mineralnych. Dieta lekkostrawna nie powinna trwać dłużej niż kilka miesięcy, chyba że wynika to ze stanu zdrowia konkretnej osoby. Może ona natomiast stanowić pewną bazę do dalszego, zdrowego odżywiania. Uczy bowiem prawidłowych nawyków, a odpowiednio skomponowana wcale nie musi być uboga czy monotonna. Pozwala też pozbyć się niezdrowych nawyków, w tym:

  • przyjmowania używek,
  • spożywania jednego lub dwóch dużych posiłków zamiast kilku mniejszych,
  • spożywania słodyczy i produktów przetworzonych,
  • stosowania różnego rodzaju ulepszaczy smakowych.

Zdrowa i zbilansowana sałatka podana na talerzu

Czy na diecie lekkostrawnej można jeść słodycze?

W kontekście tego, co jeść na diecie lekkostrawnej, najczęściej mówi się właśnie o wykluczeniu słodyczy. Są one bogate w substancje, które wręcz zapychają jelita, uniemożliwiając im normalną pracę. Z drugiej strony, do samego słodzenia potraw warto używać właśnie białego cukru. Osoby, które nie potrafią odmówić sobie czegoś słodkiego, powinny przygotowywać łakocie w domowych warunkach. Z jadłospisu całkowicie bowiem eliminuje się kupne produkty, których skład pozostawia wiele do życzenia. Jeśli mamy ochotę na mały deser, możemy przygotować sobie budyń na chudym mleku (bądź na mleku roślinnym) – śmietankowy, bez dodatku kakao. Dobrym rozwiązaniem będzie też chudy jogurt naturalny z gotowanymi owocami, na przykład jabłkiem. Jednocześnie warto pamiętać, że lekkostrawne menu, które stosujemy w domu, wygląda nieco inaczej niż przed badaniami czy zabiegami. Wielu pacjentów zastanawia się, co jeść na diecie lekkostrawnej przed badaniem USG bądź przed zabiegiem – w takich przypadkach bardzo ważne jest wyeliminowanie wszystkich potencjalnie wzdymających i trudnych do strawienia produktów. Należą do nich słodycze, w tym również domowej roboty. Pamiętajmy, że cukier sam w sobie powinno się ograniczać – spore jego ilości przyjmujemy już z białym pieczywem, choć wcale nie czujemy słodkiego smaku, spożywając go. Lepiej więc, w miarę możliwości, zrezygnować całkowicie ze słodyczy, a tylko od czasu do czasu sięgnąć po budyń czy jogurt naturalny z owocami.

FAQ:

Kto może stosować dietę lekkostrawną?

Dietę lekkostrawną powinny stosować osoby z chorobami układu pokarmowego – ostrymi bądź przewlekłymi. Często przechodzą na nią także pacjenci przed zabiegami bądź po operacjach.

Jak długo można stosować dietę lekkostrawną?

Dietę lekkostrawną stosujemy nie dłużej niż do momentu wyzdrowienia bądź zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie jest to model żywienia na całe życie, choć może stanowić pewną bazę do budowania dobrych nawyków żywieniowych.

Jakich produktów nie powinno się spożywać na diecie lekkostrawnej?

Na diecie lekkostrawnej należy ograniczyć do minimum przyjmowanie produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, słodyczy, roślin strączkowych czy innych, wzdymających dań.

Autor: Redakcja Arjenworld

Hobbysta kształtowania ciała, który pokazuje jak można żyć normalnie i wciąż osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *